poniedziałek, 10 czerwca 2019

DIY mata węchowa






Każdy psiarz na pewno zna mate węchową. Jedni są  zwolennikami kupnych inni zaś tych robionych własnoręcznie. Przy robieniu maty własnoręcznie z reguły używana jest wycieraczka do butów na , której po prostu pleciemy supełki. Jednak ja dzisiaj pokażę Wam inne wykonanie , do którego nie potrzeba wycieraczki.


Będą potrzebne:
gumowe wkłady , maty do zlewu (rozmiar naszej maty będzie zależał od ilości wkładów, ja użyłam 2)
2x polarowe koce lub więcej jak ktoś chce bardziej kolorowe
opaski zaciskowe
nożyczki
linijka


Jeśli już wszystko mamy możemy zaczynać.


Wykonanie


1. Gumowe maty łączymy za sobą za pomocą opasek zaciskowych.






2. Koce tniemy na paski 15cm x 4cm. Pasków będzie potrzebnych bardzo dużo , dlatego wycinanie ich jest najbardziej pracochłonne. Możemy wycinać je na bieżąco po kilkanaście sztuk.


Niewielka ilość pasków

3. Kiedy mamy już wycięte możemy zacząć zaplatać je na gumowej macie do zlewu. U mnie oczka były okrągłe i między nimi były takie w kształcie gwiazdek , dlatego jeśli i wy takie macie polecam Wam taki splot jak na zdjęciu.
Przekładamy
Wiążemy

Przekładamy kolejne dwa paski na ukos od kołka do , którego związaliśmy pierwszy pasek i wiążemy.

 
Tak od tyłu wygląda splot


Kombinacji jest dużo , dlatego to zależy od tego co wy preferujecie i jak wygląda Wasz wkład użyty do wykonania.


4.Jak już wiemy jakiego splotu użyjemy , możemy wiązać paski na macie , dopóki nie skończymy. Ja na początku wiązałam inaczej , ale później wpadłam na lepsze wiązanie i dokończyłam tym co Wam pokazałam.


Wygląd maty z przodu




Wygląd maty z tyłu


Mi robienie maty łącznie z cięciem pasków zajęło ok.5-6h. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Mata na pewno przypadła Dindze do gustu z tego względu , że pochowane są w niej smaczki , które można wywęszyć. Każdego bardzo zachęcam do sprawienia psu takiego prezentu. Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i zdjęciami zrobionych mat.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dinga The Dog , Blogger